Smacznie i zdrowo – to zasada obowiązująca w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym. Posiłki dla pacjentów są przygotowywane na terenie szpitala przez zewnętrzną firmę. Bezpośrednio po przygotowaniu posiłki są porcjowane w kuchni i pakowane do izotermicznych tac. Tace są wyposażone w kolorowe karty informujące dla kogo dany posiłek jest przeznaczony (każdy rodzaj diety posiada kartę innego koloru). Następnie posiłki są dowożone do poszczególnych klinik. Dzięki zastosowaniu specjalnych termoizolacyjnych tac, podczas transportu nie tracą właściwej temperatury. W szpitalu każdego dnia przygotowywanych jest ponad 20 rodzajów diet. Ilość jest również ściśle określona - od dwóch tysięcy dwustu kalorii – do tysiąca dwustu kalorii. Chorzy dostają zazwyczaj trzy posiłki dziennie, przy specyficznych dietach (np. cukrzycowych) pięć. Menu każdego dnia planują zatrudnione w szpitalu dietetyczki. To one również czuwają nad tym, by posiłki nie miały w składzie konserwantów, ani ulepszaczy smaków.
Godziny posiłków
Śniadanie godz. 7:00-8:00
Obiad godz. 12:00-13:00
Kolacja godz. 17.30-18:30
II kolacja (posiłek nocny) godz. 20:00
Przy specyficznych dietach np. cukrzycowej dodatkowo o godz. 10:00 jest drugie śniadanie, a o godz. 16:00 podwieczorek.